Τα νέα μαθηματικά του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Έβλεπα πριν από λίγη ώρα ειδήσεις στην ΕΤ3 και πραγματικά δεν πίστευα στα αυτιά μου, με την μαθηματική ανάλυση στην οποία προέβει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Αφορμή του ρεπορτάζ ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος στην σημερινή συνέντευξη τύπου, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονίας (διαβάστε εδώ), το όποιο αναφέρει πως επί ημερών Παπαγεωργόπουλου τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί κατά 120%.

Μέγα ψέμα. Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το δημοσίευμα και στην αρχή δεν είχα κανένα λόγο να μην τον πιστέψω μιας και περίμενα να μου παρουσιάσει στοιχειά. Ξεκίνησε λοιπόν να διαβάζει από μια λίστα που είχε μπροστά του. Την πρώτη του χρόνια ως δήμαρχος το 1999 τα τέλη αυξήθηκαν 8,5%, την επόμενη κατά 9%, το 2001 κατά 7,8% και ακολούθησαν και αλλά νούμερα μέχρι το 2009 όπου δεν υπήρξε αύξηση στα τέλη. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος λοιπόν ανέφερε πως προσθέτοντας τα παραπάνω νούμερα βλέπουμε ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι 63% και όχι το 120% ,που υποστηρίζει η εφημερίδα ότι αυξήθηκαν τα τέλη από την μέρα που ανέλαβε.

Κύριε Παπαγεωργόπουλε αν και έχω ακούσει πολλά για την θητεία σας ως δήμαρχο δεν θα σας κρίνω ως τετοιο, τα μαθηματικά σας όμως μετά την δήλωση αυτη μπορώ να κρίνω ότι είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Μα δεν σας έχουν μάθει ότι όταν έχουμε να κάνουμε με συνεχείς αυξήσεις επί τις εκατό δεν κάνουμε πρόσθεση μιας και το αρχικό πόσο εξελίσσεται; Είναι δυνατόν να κάνετε τέτοιο λάθος, μπροστά στις κάμερες;
Να το δούμε όμως και με παράδειγμα για να το καταλάβουν όσοι δεν το έπιασαν μέχρι τώρα. Αν έχουμε τέλη 100 ευρώ και κάνουμε αύξηση την πρώτη χρόνια 50% τότε θα πληρώσουμε 150€. Την επόμενη χρόνια αν τα τέλη αυξηθούν και πάλι κατά 50% τότε το πόσο που θα προκύψει είναι 225€. Σύμφωνα με την λογική ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ , του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλου, η αύξηση που προκύπτει είναι 50+50= 100%, όμως όπως βλέπουμε πρακτικά δεν είναι 100% αλλά 125%.

Μέγα ψέμα μπορεί να χαρακτηρίσατε το δημοσίευμα κ. Παπαγεωργόπουλε αλλά οι δηλώσεις σας είναι μέγα ατόπημα. Είτε οι σύμβουλοι σας δεν σας τα εξήγησαν καλά, είτε οι καθηγητές των μαθηματικών σας δεν θα αισθάνονται και πολύ περήφανοι μετά το σημερινό.

Όσο για τους δημοσιογράφους που έπαιξαν αυτό το θέμα χωρίς να το σχολιάσουν στον αέρα , ελπίζω πως απλά τους ξέφυγε…

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9:42 π.μ.

    Δεν ξέρω σε τι επίπεδο είναι τα Μαθηματικά του Δημάρχου άλλα....
    Μια ερώτηση θα σου κάνω...
    ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΟΥ ΕΣΥ!!!
    ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ???...

    ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ...!!!!!!

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΒΑΘΜΟΣ ΕΙΧΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.....???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε μου τσεκούρι ειναι ανοητο να γραφειος σε ενα blog το σχολιο σου με το ονομα σου και σε αλλο το ιδιο σχολιο χωρις ονομα. Επειδή ομως δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς έχεις αντίρρηση επαναλαμβάνω το παράδειγμα μου γιατί μπορεί να έχεις πρόβλημα στην ανάγνωση. Έστω την Α' χρονιά τα τέλη 100€, την Β χρονιά αυξάνονται 50% άρα πληρώνουμε 150€ και την Γ' αυξάνονται πάλι 50% άρα πληρώνουμε 225€. Από τα αρχικά 100 στα τελικά 225 η αύξηση είναι 125% και όχι 100% βάση της λογικής του 50+50 που είπε στο παράδειγμα του ο δήμαρχος. Αν κάτι κάνω λάθος εδώ είμαι να με διορθώσεις. Αλλά έχω αρχίσει να έχω την εντύπωση πως εκτός από τον δήμαρχο και άλλοι είχαν κακούς καθηγητές τόσο στα μαθηματικά όσο και στην ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρε την απάντηση σου από taxalia....

    Δεν έγραψα το όνομά μου γιατί.. φοβήθηκα..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή