Κοκτέιλ … η συνήθεια που έγινε λατρεία

Καλοκαίρι , παραλιακά bar και cocktail πάνε μαζί. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην έχει μπει στην διαδικασία να πιει τουλάχιστον 2-3 κοκτέιλ στην διάρκεια του καλοκαιριού και να την βγάζει με την κλασική μπύρα της οικοδομής; Για πολλούς είναι τρόπος ζωής , για άλλους η όαση μιας καλοκαιρινής βραδιάς για τους περισσότερους η καλύτερη συντρόφια σε βραδιές της παρέας. Όπως και να χει το κοκτέιλ το καλοκαίρι τραβιέται και καλό θα είναι να ξέρεις να φτιάξεις 5-6 συνταγές, έτσι για να εντυπωσιάσεις την παρέα σε μια βραδιά βεράντας. Βρήκαμε λοιπόν μερικές συνταγές από τα ποιο αγαπητά κοκτέιλ και σας τις παραθέτουμε. Δεν είπαμε ότι θα γίνεται και ο Tom Cruz στο Cocktail, αλλά όλοι από κάπου αρχίζουν…

Αλήθεια Πότε έγιναν τα κοκτέιλ σοβαρή υπόθεση; Πότε σήκωσαν υπεροπτικά το φρύδι; Πότε έπαψε το κοκτέιλ να σημαίνει φανταχτερά χρώματα, ομπρελίτσες και έγινε αντικείμενο ακριβών φωτογραφικών λευκωμάτων και master class μαρτίνι στα μπαρ πεντάστερων ξενοδοχείων; Τα καλοκαιρινά σας κοκτέιλ πρέπει να έχουν στιλ!

Τη δεκαετία του ’80, την περίοδο που ως έφηβοι βλέπαμε και ξαναβλέπαμε τον Tom Cruz στο «Κοκτέιλ» ως barman να σαγηνεύει το γυναικείο πληθυσμό, όλα ήταν διαφορετικά. Συχνά τα κοκτέιλ-μπαρ ήταν άτακτες φωτισμένες με νέον «τρύπες» με φωτεινές πινακίδες για happy hour και ladies nights με προσωπικό που φορούσε μικροσκοπικές φουστίτσες και στενά μπλουζάκια. Εδώ και χρόνια τα cocktail έγιναν «serius business». Οι bar tender είναι απόφοιτοι σχολών που βλέπουν τη δουλειά ως σκοπό και όχι απλά ως το μέσο… Ετσι, άρχισαν να συμμετέχουν σε γευστικούς διαγωνισμούς, να φορούν στολή και να ξοδεύουν άφθονο χρόνο συζητώντας αν τους αρέσει ο χαρακτηρισμός «mixologist» για τη δουλειά τους. Τα μπαρ πάλι έχουν γεμίσει με καταλόγους που χειρίζονται τα ποτά σαν πιάτα. Στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις σε μπαρ διαλέξτε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας, ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάτε (γλυκό, ξινό, πικρό) ή τα ποτά που αγαπάτε. Εναλλακτικά, οργανώστε ένα cocktail party στο σπίτι, φτιάχνοντας δύο τρία από αυτά. Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν!

Με βάση το ρούμι

Ο χαρακτήρας που κρύβεται πίσω από τα παλαιωμένα ρούμια είναι με αρώματα καραμέλας, βανίλιας, έντονη αίσθηση του ξύλου και μαζί αίσθηση πορτοκαλιού, σοκολάτας, αλλά και γλυκών αρωμάτων. Καλύτερα ρούμια θεωρούνται εκείνα της Καραϊβικής, αλλά και εκείνα που παράγονται κατά μήκος του ποταμού Demerara στη Νότιο Αμερική.

Mojito
- 40 ml κουβανέζικο ρούμι - 30 ml χυμό από φυσικό λάιμ - 6 φύλλα μέντας ή δυόσμου - Σόδα.
Σε ψηλό ποτήρι (highball) προσθέστε φρέσκια μέντα ή δυόσμο, το χυμό από μισό λάιμ, 2 κουταλιές ζάχαρη. Πιέστε με ένα ξύλινο γουδοχέρι τα υλικά ρίχνοντας λίγη σόδα (δεν πιέζουμε για να λιώσουν τα φύλλα). Προσθέστε το ρούμι και πολύ πάγο, κανονικό ή τριμμένο.Γεμίστε με σόδα, ανακατέψτε και γαρνίρετε με κλωνάρι δυόσμου.




Mai – Tai

- 30 ml άσπρο ρούμι - 30 ml μαύρο ρούμι - 15 ml Triple Sec ή Grand Marnier Rouse - 5 ml σιρόπι αμυγδάλου - Σταγόνες γρενανδίνης για χρώμα - 5 ml φρέσκο χυμό λάιμ - 60 ml χυμό ανανά.
Χτυπάμε τα υλικά στο σέικερ και σερβίρουμε σε διπλό old fashioned ποτήρι ή σε ποτήρι κολονάτο με πάγο. Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι ανανά, φύλλα ανανά και κεράσι μαρασκίνο ή ένα λουλούδι ορχιδέας.

Με βάση τη βότκα
Η βότκα είναι ένα άχρωμο, διάφανο ποτό με λιγότερα «ρινικά» ερεθίσματα, που προέρχεται από την απόσταξη πατάτας ή δημητριακών που έχουν περάσει από ζύμωση ή και άλλων υλικών. Το όνομά της προέρχεται από τη σλαβική λέξη voda, που σημαίνει νερό. Αποτελείται από νερό και αλκοόλ σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 70%. Η κλασική ρωσική βότκα έχει 40%.

Caipiroska φράουλα

- 45 ml βότκα - ½ λάιμ - 2 κουταλιές ζάχαρη
- 3 φρέσκες φράουλες.
Σε ποτήρι double old-fashioned προσθέτουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη. Πολτοποιούμε με γουδοχέρι, προσθέτουμε μισό λάιμ κομμένο σε 4 κομμάτια για να πάρουμε το χυμό του (δεν πιέζουμε το φλοιό, γιατί βγαίνει η πικράδα). Προσθέτουμε τριμμένο πάγο, τη βότκα, αναδεύουμε καλά και σερβίρουμε με κοντά καλαμάκια.

Sex on the beach

- 30 ml βότκα - 15 ml σναπς ροδάκινο - 60 ml χυμό πορτοκάλι - 60 ml χυμό cranberry.
Χτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και σερβίρετε σε ψηλό highball ποτήρι. Γαρνίρετε με cranberries.

Με βάση την τεκίλα

Η τεκίλα μπορεί να παραχθεί μόνο στο Μεξικό στην ομώνυμη περιοχή. Προέρχεται από τη ζύμωση των χυμών ενός φυτού τύπου κάκτου που ονομάζεται μπλε αγαύη. Υπάρχει η Tequila 100% Agave, που βάσει νόμου πρέπει να εμφιαλώνεται και να παράγεται στο Μεξικό, και η Tequila με 51%, που μπορεί να εμφιαλώνεται και σε άλλες χώρες. Αν η λευκή μείνει σε βαρέλι από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο, ονομάζεται Reposado. Πάνω από ένα χρόνο Anejo, δηλαδή παλαιωμένη, και οι παλαιωμένες για πάνω από οκτώ χρόνια λέγονται Riserva.

Frozen Mangorita

- 40 ml λευκή τεκίλα - 15 ml Grand Marnier κόκκινο.
- 20 ml φρέσκος χυμός λάιμ - 10 ml σιρόπι ζάχαρης.
- 2 κομμάτια φρέσκου γλυκού μάνγκο ή 30 ml νέκταρ μάνγκο.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά με τριμμένο πάγο στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα. Σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ με καλαμάκια και διακοσμείτε με μία φέτα λάιμ.

Με βάση το τζιν
Η βάση αυτού που λέμε «αμερικανική συνεισφορά στον πολιτισμό», δηλαδή του Dry Martini. Ο προκάτοχός του ήταν ένα τονωτικό ποτό από κυπαρίσσι, που φτιαχνόταν το 14ο αιώνα σαν προστασία από την πανούκλα. Είναι ένα ποτό για εκείνους που αναζητούν χαρακτήρα, γεύση και κληρονομιά. Παράγεται από την απόσταξη δημητριακών και «μούρων» κέδρου. Η αυθεντική του γεύση είναι πολύ ξηρή αλλά ο πιο γνωστός τύπος τζιν που χρησιμοποιείται για κοκτέιλ είναι το «London dry gin».

Blue Champagne

- 30 ml Gin - 15 ml χυμό λεμονιού - 5 ml Blue Curacao - 5 ml Triple Sec - Σαμπάνια.
Αναμιγνύουμε τα υλικά στο σέικερ με πάγο, σουρώνουμε σε ποτήρι flute και συμπληρώνουμε με σαμπάνια.



Fino Martini
- 50 ml Gin - 10 ml Fino Sherry - Ξύσμα λεμονιού.
Αναμιγνύουμε τα υλικά σε mixing glass με πάγο, σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

Από το αρχείο του ΕΤ.


0 σχόλια αφήστε και το δικό σας: