Το who is who του Πεσέϊρο

Παρατηρώ εδώ και ώρα διάφορα αθλητικά site καθώς και μερικά από τα δελτία ειδήσεων να ασχολούνται με το θέμα του προπονητή στον Παναθηναϊκό κάνοντας λόγω ότι ο Πεσέϊρο , μετά και την λύση της συνεργασίας με τον Μουνιόθ , είναι πλέον ο νέος προπονητής του τριφυλλιού. Δεν θα μείνω στο γεγονός ,αν αυτή είναι η σωστή επιλογή ,ούτε αν ισχύει όντως , αυτό θα το κάνω όταν έρθει η ώρα και πιστέψτε με έχω πολλά να πω, αυτό που θέλω να παρουσιάσω τώρα είναι απλά το who is who του Πορτογάλου τεχνικού.
Ο Χοσέ Βιτόρ ντος Σάντος Πεσέϊρο γεννήθηκε την 4η Απριλίου του 1960 σε μια μικρή πόλη περίπου 20.000 κατοίκων το Coruche. Έχει τελειώσει την ίδια σχολή με τον Χοσέ Μουρίνιο, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε από μια τοπική ομάδα την União de Santarém, την σαιζόν 92-93. Μετά από δυο σαιζόν εκεί ακολουθούν άλλες δυο με την União de Montemor και τρεις με την Oriental μέχρι να καταλήξει το 99’ στην Nacional. Στα νησιά της Μαδέρας λοιπόν κερδίζει το πρώτο του πρωτάθλημα και μετά από δυο χρονιά τερματίζει δεύτερος και ανεβάζει την ομάδα στην κορυφαία κατηγορία. Εκεί θα καταφέρει να τερματίσει με την ομάδα του στην ενδεκάτη θέση του πρωταθλήματος πρώτου τον επιλέξει ο Carlos Queiroz ως βοηθό του στην Ρεάλ Μαδρίτης για την σαιζόν 2003-2004. Η καταστροφική εκείνη χρονιά όμως για την Ρεάλ θα οδηγήσει τον Queiroz πίσω στην Μάντσεστερ ως βοηθό και τον Πεσέϊρο στην Σπόρτινγκ.

Ο Πεσέϊρο ουσιαστικά θα φτάσει στην Σπόρτινγκ μετά από δυο συγκλονιστικές σαιζόν απόλυτης κυριαρχίας της Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο , με τους οπαδούς της Σπόρτινγκ να έχουν υψηλές προσδοκίες από τον νέο τους προπονητή. Η πρώτη του σαιζόν δεν ήταν ιδανική καθώς βρέθηκε πίσω και από την Μπενφίκα αλλά και από την Πόρτο και έτσι κατέληξε στο ΟΥΕΦΑ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφτασε στον τελικό του ΟΥΕΦΑ την επόμενη σαιζόν το οποίο μάλιστα και έχασε μέσα στο γήπεδο του το Χοσέ Αλβαλάδε από την ΤΣΣΚΑ. Την επόμενη σαιζόν (05-06) δε, όχι απλά αποκλείστηκε από την Ουντινέζε για το Τσάμπιονς Λίγκ αλλά αποκλείστηκε και από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τη Χάλμσταντ , μέσα μάλιστα στο Αλβαλάδε! Στις 16 Οκτωβρίου και ενώ η ήττα από την Ακαντέμικα βύθισε την Σπόρτινγκ στην έβδομη θέση ο πρόεδρος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πεσέϊρο, και από τότε έχει να εργαστεί ως προπονητής, δηλαδή σχεδόν 2 χρονιά τώρα!

Πάντως κατά την διάρκεια της προπονητικής του καριέρας στην Σπόρτινγκ , έγινε πολύς λόγος για το γεγονός ότι ποτέ σχεδόν δεν κατάφερε να συνδυάσει το «καλό» ποδόσφαιρο με τα θετικά αποτελέσματα. Επίσης ο Πεσέϊρο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή μέσα στα αποδυτήρια , ούτε το ψυχολογικό «ντοπάρισμα» των παικτών , είναι ο δυνατός του τομέας. Αυτός λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες είναι ο κ. Πεσέϊρο.