Τι Γκουσγκούνης , τι Πικάσο;

Η αλήθεια είναι πως από πάντα πίστευα ότι σε αυτήν την χώρα είμαστε υποανάπτυκτοι , σκοταδιστές και το γεγονός πως κάποιοι πρόγονοι μας παρήγαγαν πολιτισμό είναι μια πλεκτάνη που έστησαν σύγχρονοι τεχνοκράτες.

Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την απόφαση που άκουσα σήμερα πως πήρε , το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με έκθεση έργων του Πικάσο στην Θεσσαλονίκη. Η συγκειμένη έκθεση στο Τελόγλειο περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο Πικάσο δημιούργησε από τις 16 Μαρτίου έως τις 5 Οκτωβρίου του 1968 και ανήκει στο ίδρυμα Bancaja Foundation της ισπανικής τράπεζας στη Βαλένθια. Είναι δε μία από τις πέντε σειρές χαρακτικών που κυκλοφορούν με την υπογραφή σε όλα τα έργα του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η ιστορία της ζωγραφικής, το γυναικείο γυμνό, ο κόσμος της ταυρομαχίας και του φλαμένκο, η ελληνορωμαϊκή μυθολογία και κυρίως το μεσογειακό ταλέντο είναι μερικά από τα θέματα που συναντά κανείς στη σειρά. Επίσης στα έργα υπάρχουν αναφορές στην καθημερινή ζωή αλλά και στο ισπανικό μυθιστόρημα του 16ου αι. "La Calestina".
Φαίνεται όμως πως στο υπουργείο υπάρχουν κάποια μεγάλα μυαλά, που άκουσον άκουσον απαγόρευσαν τον Πικάσο. Ναι καλά διαβάσατε σύμφωνα με απόφαση της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκαν οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην συγκεκριμένη έκθεση, γιατί περιέχει γυναίκειο γυμνό και σκηνές που όπως έκριναν πως είναι ακατάλληλες για τα παιδιά των σχολείων. Από πότε είναι η τέχνη ,του κορυφαίου ίσως καλλιτέχνη όλων των εποχών , είναι ακατάλληλη; Δεν μιλάμε για τσόντες , αλλά για τέχνη.

Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να είμαστε σκοταδιστές , αστείοι και επικίνδυνοι. Πως μπορεί στην τηλεόραση, στα περίπτερα ,παντού να υπάρχει τόσο φτηνό πορνό ελεύθερο και κακής ποιότητας, την ίδια ώρα που απαγορεύεται η τέχνη , της οποία ο σκοπός είναι να εκπαιδεύει; Τα παιδιά όλα αν κάνει κάποιος μια ερώτηση στα σχολεία γνωρίζουν σίγουρα τον Γκουσγκούνη . Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουν και τον Πικάσο; Θέλω να πιστεύω πω όλο αυτό είναι μια κακόγουστη φάρσα και ότι αυτός που πήρε την απόφαση αυτή δεν είναι νοσταλγός κάποιας άλλης εποχής , αλλά κάποιος τυχαίος οστρογότθος που βρέθηκε στην λάθος θέση την λάθος στιγμή. Ορίστε λοιπόν και το έγγραφο για του λόγου το αληθές

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5:17 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιόμουν αν είμαι η μόνη που βρήκα παράλογο τον αποκλεισμό των μαθητών από τη συγκεκριμένη έκθεση.
    Ευτυχώς όχι...
    :)))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3:32 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και η χούντα το ίδιο ακριβώς θα έκανε...γιατί το κάνεις θέμα????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10:58 π.μ.

    Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.

    ΑπάντησηΔιαγραφή