Συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων

Στις 27.1.2008 μέλη της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών πραγματοποίησε αυτοψία στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής που εδρεύει στην οδό Πέτρου Ράλλη, αφού έγιναν αποδέκτες πληθώρας καταγγελιών από αλλοδαπούς, ότι κατά παράβαση του π.δ. 61/99 εμποδίζεται συστηματικά η πρόσβαση στην άνω υπηρεσία προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Το παραπάνω προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι η πρόσβαση στις Αρχές είναι απρόσκοπτη για οποιονδήποτε θέλει να υποβάλει αίτηση πολιτικού ασύλου. Προσήλθαν λοιπόν στο χώρο και διαπιστώσανε τα εξής:

Περί τους χίλιους διακόσιους (1200) αλλοδαπούς είχαν σχηματίσει ουρά πεντακοσίων μέτρων επί της οδού Σαλαμινίας, έξω από την πύλη της υπηρεσίας. Οι περισσότεροι από αυτούς προσέρχονταν για 2η και πλέον φορά, καθόσον δεν είχαν κατορθώσει τις προηγούμενες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Οι αλλοδαποί προσέρχονται στην υπηρεσία κάθε Κυριακή προκειμένου να τους δοθεί «ραντεβού» για την υποβολή αιτήματος ασύλου. Ωστόσο, όπως διαπιστώσανε, οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους πρόσφυγες – που είχαν προσέλθει από τα ξημερώματα της Κυριακής - έφυγαν το μεσημέρι άπραγοι, χωρίς δηλαδή αυτό το πολυπόθητο ραντεβού. Η επιλογή δε των περίπου 300 προσφύγων που τελικά έγιναν δεκτοί έγινε με αυθαίρετα και εν πολλοίς τυχαία κριτήρια.

Για να αποτυπώσουνε αυτή την εξευτελιστική κατάσταση, θεωρήσανε σκόπιμη τη λήψη φωτογραφιών της ουράς εκατοντάδων μέτρων που είχε σχηματιστεί έξω από την πύλη της Διεύθυνσης. Αυτό εξαγρίωσε τους αστυνομικούς φρουρούς της πύλης, οι οποίοι τους πλησίασαν απειλητικά και με ύφος επιθετικό τους ζήτησαν τις δικηγορικές και αστυνομικές τους ταυτότητες ώστε να ταυτοποιήσουν, όπως ισχυρίστηκαν, τα στοιχεία τους. Οι ίδιοι ωστόσο αρνήθηκαν να τους γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους, καθόσον δεν έφεραν διακριτικά, ένας δε εξ αυτών έφερε πολιτική περιβολή. Ταυτόχρονα με σκαιό τρόπο ζήτησαν να τους παραδώσουνε τη φωτογραφική τους μηχανή και απειλούσαν να τους συλλάβουν, γιατί όπως υποστήριζαν είναι παράνομο να φωτογραφίζουνε τους αλλοδαπούς, παραβιάζοντας τα προσωπικά τους δεδομένα (!). Αποκορύφωμα της προκλητικής επίθεσης που δεχθήκανε ήταν ο προπηλακισμός και ιδιαίτερα η επίθεση με χρήση έντονης σωματικής βίας στην δικηγόρο που είχε τραβήξει τις φωτογραφίες. Ο αξιωματικός υπηρεσίας, επιτέθηκε στη δικηγόρο , την έσυρε από τα μαλλιά και με χυδαίες κινήσεις προέβη σε επίδειξη ανδρισμού.

Η ανακοίνωση τω ν δικηγόρων κλείνει με τα εξής λόγια:
«Η παραπάνω συμπεριφορά είχε αποδέκτες δικηγόρους. Μπορούμε να φανταστούμε – αλλά και γνωρίζουμε από επανειλημμένες καταγγελίες προσφύγων - ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες όταν προσέρχονται στην αρμόδια για την εξυπηρέτησή τους υπηρεσία.

Αναμένουμε την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων από την υπηρεσία τους. Τέτοιες συμπεριφορές, αν τιμωρούνται παραδειγματικά μπορεί να απομονωθούν ως μεμονωμένα περιστατικά, ενώ η ατιμωρησία οδηγεί στη νομιμοποίηση και στη γενίκευσή τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη συστηματική παραβίαση του π.δ. 61/99, τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα μας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη βάρβαρη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων. Σήμερα σε δικηγόρους, καθημερινά σε μετανάστες και πρόσφυγες.»



Το σχόλιο του γράφοντα
Η χώρα αυτή συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ξεχνά το παρελθόν της και να «εξάγει» πολιτισμό της κακομοιριάς…


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11:03 π.μ.

    φιλε Vafman καλημερα σε ευχαριστω εχω ειδη κερδος σε παρακαλω στειλεμου μερικα παραδειγματα ακομα για να μπορω να εχω επιλογες και ισως μεγαλητερο κερδος γιατη εχω μονο το παραδειγμα της σελιδας.θελω να σε ρωτησω και κατι ακομα εχθες επαιξα ενα αγωνα κατα του χ και με αποδωση 3.05 και περιμενα να ανεβη το υπερ ο αγωνας εγινε 1-0 στο 67 αλλα η αποδωση δεν ανεβηκε πανω απο 3 γιατη ο αγωνας στο 73 εγινε 1-1 φισικα δεν πονταρισα υπερ του χ και εχασα το κατα σε αυτη την περιπτωση τη κανω περιμενω απαντηση σε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή