Σωτήρη εσύ Σούπερ Στάρ

«Πήρε φωτιά» σήμερα η αρθρογραφία του Τύπου για τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού και το φαινόμενο Νίνη. Ανάμεσα στους αρθρογράφους γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως Δομάζος, Σαραβάκος, Μαύρος, Αντωνίου, Αρδίζογογλου αλλά και ο προπονητής του Άρη, ο Ερνάντεθ, που αναλύει τεχνικά τις δυο ομάδες.

Ευρηματικές φράσεις από γνωστούς σχολιογράφους για το «παιδί Φαινόμενο» και ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνη του Αντώνη Πανούτσου: Η πρώτη σκέψη του Νίνη «είναι πώς θα ντριμπλάρει τον αντίπαλό του και η δεύτερη πώς στο τέλος του αγώνα θα του ζητήσει τη φανέλα

SportDay (Δημήτρης Σαραβάκος): «Δύο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην πολύ μεγάλη νίκη: η αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια και το απλό παιχνίδι των παικτών του. Οι «πράσινοι» είχαν γενικά ανεβασμένη απόδοση στα τελευταία ματς πριν από το ντέρμπι. Κάποια ατομικά λάθη και η αστοχία στην τελική προσπάθεια τους στοίχισαν ακριβά. Προχθές στο ΟΑΚΑ, όμως, δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά. Το αντίθετο: ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και έπαιξε όπως χρειάστηκε για να πάρει το ντέρμπι. Πολύ απλά, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση (...).Όλοι όσοι έπαιξαν προχθές έδωσαν τον καλύτερό ευατό τους. Πρέπει όμως, να σταθούμε ιδιαίτερα στον Σωτήρη Νίνη. Αυτό το παιδί που έκανε την πιο ουσιαστική, ολοκληρωμένη εμφάνισή του από τη στιγμή που ο Μουνιόθ τον έριξε στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Σκόραρε, έφτιαξε γκολ, κράτησε μπάλα, έκανε ακριβώς ότι έπρεπε».


Goal (Θωμάς Μαύρος): «Σε αυτά τα παιχνίδια τα παίζεις όλα για όλα. Η ΑΕΚ κυνηγούσε για ακόμα μια φορά δυο αποτελέσματα, αλλά τα έκανε θάλασσα. Θύμιζε ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας η οποία δεν ήξερε πως να αντιδράσει. Έγινε ό,τι συνέβη και με το Χαϊδάρι! Πριν από τη διακοπή θυμίζαμε τον δόκτων Τζέκιλ και μετά από αυτήν μεταλλαχτήκαμε σε μίστερ Χάιντ! Έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω. (...). Δυστυχώς, όπως και στο ματς με την Παρί Σ. Ζ., ο κ. Φερέρ δεν διάβασε καλά το ματς».

Goal (Μίμης Δομάζος): «Σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια, έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε τη θέληση και την αποφασιστικότητα για να πάρει τον αγώνα. Από το πρώτο λεπτό έδειξε ότι ήταν το αφεντικό και δεν άφησε περιθώρια στην ΑΕΚ. Έτσι πρέπει να παίζει ο Παναθηναϊκός για να γίνει πάλι πρωταγωνιστής (...). Και εδώ ο Βίκτορ Μουνιόθ πήρε πολύ καλό «βαθμό». (...) Σε ένα τόσο μεγάλο ντέρμπι έλαμψε το άστρο του Σωτήρη Νίνη. Ο «μικρός» εκτός από τεράστιο ταλέντο δείχνει να έχει μεγάλη προσωπικότητα, την οποία αν σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο, μέσα από τους συνεχείς αγώνες, θα γίνει ένας παίκτης που θα γράψει ιστορία στον Παναθηναϊκό».

Goal (Κίκε Ερνάντεθ):
Για το παιχνίδι της ΑΕΚ
« (...) Η τακτική του προπονητή της ΑΕΚ ήταν σωστή, αφού οι τυπικά γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά, έδειξαν ότι πήγαιναν φουλ για να τα δώσουν όλα σε ένα πολύ κρίσιμο βαθμολογικά παιχνίδι και στις πρώτες ενέργειες φάνηκε ότι ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της μπάλας και του ρυθμού, αλλά πολύ γρήγορα υποχρεώθηκαν να κυνηγούν στο σκορ και μάλιστα με δυο γκολ. (...). Η ΑΕΚ παρουσίασε «τρύπες» στις στημένες φάσεις, αλλά αυτό πιθανολογώ ότι δεν οφείλεται σε λάθος του προπονητή, αλλά σε μια στιγμιαία έλλειψη της απαραίτητης αυτοσυγκέντρωσης, η οποία εν τέλει στοίχισε πολύ ακριβά στην ομάδα του Λορένθο Σέρα Φερέρ, η οποία, όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι μετά το αιφνιδιαστικό 0-2 των πρώτων οκτώ λεπτών. Ο προπονητής της ΑΕΚ, λόγω και των πολλών απουσιών, δεν είχε ενδεχομένως την πολυτέλεια να κάνει από τον πάγκο τις κινήσεις που θα ήθελε για να δώσει διαφορετική τροπή στο παιχνίδι. (...)».
Για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού
«Όταν προηγείσαι με 2-0 στο πρώτο οκτάλεπτο αναμφίβολα έχεις διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής για να φτάσεις στη νίκη και προς αυτό ο Βίκτορ Μουνιόθ είδε την τύχη να του χαμογελά. (...). Ο Παναθηναϊκός, με μια λέξη, πραγματοποίησε μια... ματσάρα και αυτό το οφείλει εν πολλοίς στον προπονητή του, ο οποίος «διάβασε» καλά τον αντίπαλο του και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις στημένες φάσεις, από τις οποίες άλλωστε προήλθαν και τα δυο πρώτα γκολ που σημάδεψαν την τύχη του αγώνα (...)».

Goal (Ανδρέας Δημάτος): «Ο τυφώνας «Ελ Νίνιο» προκάλεσε στην ΑΕΚ τυφώνα... «Κατρίνα». Το παιδί-θαύμα του Παναθηναϊκού σε ένα ακόμα γνήσιο ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ βύθισε την Ένωση στην πιο «μαύρη» περίοδο από τη μέρα που ο Ντέμης Νικολαΐδης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και είχε φέρει νηνεμία μετά τη διοικητική της καταιγίδα των τελευταίων ετών».

SportDay (Αντώνης Πανούτσος): «Μπορεί να είσαι μια χαρά, να προχωράς σφυρίζοντας στον δρόμο και να συναντήσεις ένα γνωστό σου. Ο οποίος θα σου πει «κομμένος μου μοιάζεις». Μπορεί να απαντήσεις «μια χαρά είμαι», αλλά στην πρώτη βιτρίνα που θα βρεις θα κοιτάξεις αν κάτι τρέχει. Και πριν βρεις έναν καθρέφτη, πριν βρεις έναν άλλο γνωστό που θα σου πει «μια χαρά μου μοιάζεις», θα σου έχει χαλάσει το κέφι. Το προχθεσινό ματς του ΟΑΚΑ έγινε ανάμεσα σε δύο ομάδες που η μία, η ΑΕΚ, κατέβαινε μετά το ματς με την Παρί ακούγοντας από όλους ότι μοιάζει κομμένη και η άλλη, ο Παναθηναϊκός, άκουγε να της λένε «Καλέ τι ωραία παίξατε στο ματς με τη Λανς!». Η διαφορά στη ψυχολογία, φάνηκε μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει όμως και η επόμενη παράμετρος. Εάν νιώθεις χάλια, ακόμα και αν σου πουν «καλέ λάμπεις», εσύ «Μπάμπης» θα νιώθεις... ...Αυτό που ήθελε η ΑΕΚ στην αρχή της περιόδου, πιτσιρικάδες να κερδίζουν τα ματς γελώντας, συμβαίνει στον Παναθηναϊκό με τον Νίνη. Είναι η διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνία και τη ζωή. Η πρώτη είναι καλή μέχρι μια μέρα η δεύτερη να σε βρει σε μετωπική, στο πρόσωπο ενός 16χρονου πιτσιρικά από την Αλβανία που η πρώτη σκέψη του είναι πώς θα ντριμπλάρει τον αντίπαλό του και η δεύτερη πώς στο τέλος του αγώνα θα του ζητήσει τη φανέλα».

SportDay (Βασίλης Σαμπράκος): «Το παιχνίδι τελείωσε για την ΑΕΚ στο 24’, όταν ο Σαλπιγγίδης έπιασε με το φοβερό σουτ του πάνω στην κίνηση αδιάβαστο τον Σορεντίνο και έκανε το 3-0. Έξι λεπτά νωρίτερα ο Εμπέντε είχε πει «όχι» στην προσπάθεια του Καμπάνταη να ξαναβάλει την ΑΕΚ-σε σκορ και ψυχολογία-μέσα στο παιχνίδι. Οι «κιτρινόμαυροι» τα έχουν με την τύχη τους επειδή βρέθηκαν να χάνουν 2-0 στο 8’. Κάνουν λάθος. Με τα χάλια τους πρέπει να τα έχουν».

Φίλαθλος (Νίκος Σαργκάνης): «Η ΑΕΚ, όπως την είδα, δεν δικαιούταν τίποτα άλλο εκτός από αυτό το αποτέλεσμα. Δε μου φάνηκε ότι ήταν ντέρμπι η μάχη των δυο ομάδων. Δεν είχε πάθος και εν ολίγοις ένα ανιαρό παιχνίδι, ίσως γιατί μπήκαν νωρίς τα γκολ του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να επηρεάσουν αν μη τι άλλο την ψυχολογία της ΑΕΚ και έγινε αυτό που έγινε... Ξαφνικά εκεί που λέγαμε ότι η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση και πως δείχνει καλή ομάδα, έδειξε ότι είναι γυμνή. Νομίζω ότι είναι καθαρή ευθύνη των παικτών. (...). Ο Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά του και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε. Δεν έπαιξε τρομερή μπάλα, αλλά πήρε την νίκη, η οποία δείχνει και μεγάλη, λόγω των αδυναμιών που παρουσίασε η ΑΕΚ. (...) Το ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό είναι ο Σωτήρης Νίνης, αυτός ο πιτσιρικάς, αλλά και όλοι οι πιτσιρακάδες που έχει αυτή η ομάδα».

Φίλαθλος (Χρήστος Αρδίζογλου): «Πριν από ένα ματς ένας προπονητής κάνει τα πλάνα του, αλλά δεν μπορεί σε αυτά να συμπεριλάβει και τον παράγοντα τύχη. (...). Η εικόνα της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα είναι άσχημη και έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Ξαφνικά γίναμε μεγάλη ομάδα και πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μόνο με μικρούς σε ηλικία παίκτες, όμως, είναι πολύ δύσκολο να σταθείς. Ειδικά σε τέτοια ματς χρειάζεσαι την εμπειρία και τις προσωπικότητες, που στην ΑΕΚ είναι λίγες. Είδαμε πέρυσι ότι ένας 35χρονος, όπως ο Έμερσον, ανέβασε πολύ το επίπεδο της ομάδας και η απουσία του είναι καταλυτική».

Derby (Κώστας Αντωνίου): «Τελικά μια ημέρα πριν τη νηστεία της Σαρακοστής παίκτες και προπονητής του ΠΑΟ, μας πρόσφεραν Λουκούλλειο γεύμα. Μας χόρτασαν από γκολ, θέαμα, σοβαρότητα, αγωνιστικότητα, πειθαρχεία, ποιότητα, συνδυασμένη με πάθος και θέληση. Στοιχεία και δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τις μεγάλες ομάδες. Τις ομάδες που ξέρουν να κερδίζουν τα ντέρμπι».

Derby (Χρήστος Κοντός): «Το...νινί σέρνει καράβι και μου φαίνεται ότι αυτός ο απίστευτος μικρός θα μας σέρνει από τη μύτη για πολλά πολλά χρόνια. Στα μάτια τα δικά μου, το ποδόσφαιρο είναι υπόθεση των πολλών και η ομάδα είναι πάντα πάνω από πρόσωπα, αλλά είναι μερικές φορές που επιβάλλεται να υποκλιθείς σε κάτι λαμπερό και σπάνιο, όταν το βλέπεις να γεννιέται μπροστά σου. Μέχρι πρότινος λέγαμε ότι ο Νίνης μπορεί να γίνει ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, εφάμιλλος ίσως του Δημήτρη Σαραβάκου. Μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, μπορούμε πια να λέμε (όσο πρόωρο ή τραβηγμένο κι αν φαίνεται) ότι αυτό το παιδί-φαινόμενο δεν έχει τα φόντα να γίνει απλώς ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, έχει και τη στόφα του ηγέτη».
Αθλητική Ηχώ (Μένιος Σακελαρόπουλος): «Οι φλέβες στο λαιμό του Βίκτορ Μουνιόθ είχαν τεντωθεί σε τέτοιο βαθμό, που κόντεψαν να σπάσουν! Και μαζί μα το αίμα του, να ξεχυθεί η πίεση που του δημιουργούσε ασφυξία, η οργή του, αυτό το «γαμώτο» που τον έπνιγε. Γιατί-γαμώτο, που ήθελε να ουρλιάξει ο Μουνιόθ και μπορεί και να το φώναξε-δεν γίνεται να μην βγει ποτέ στο γήπεδο η τόσο σκληρή και μεθοδική δουλειά που κάνουν αλλά και σπουδαία ποδοσφαιρική «πάστα» αρκετών παικτών».

Ώρα για Σπορ (Γιώργος Πάστρας): «Οι...μάσκες έπεσαν στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μία ΑΕΚ, που δεν διέφερε σε τίποτα από τον «καρνάβαλο» γνώρισε τη συντριβή από τους «πράσινους» με 4-1, κάνοντας είκοσι χιλιάδες οπαδούς της, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο, να αποχωρήσουν όχι απλά προβληματισμένοι, αλλά σίγουροι πως η ομάδα τους, με την τακτική και τη νοοτροπία που διέπει τους κρατούντες την τύχη της, αποκλείεται να έχει παρόν και πολύ περισσότερο, αποκλείεται να έχει μέλλον».

Sportime (Νικόλα Βασιλαράς): «Την τελευταία μέρα της Αποκριάς οι πράσινοι» ντύθηκαν... Παναθηναϊκός! Και δεν αναφερόμαστε στο φάντασμα των πρώτων αγωνιστικών, αλλά σε αυτόν που ονειρεύονται να βλέπουν τα εκατομμύρια των οπαδών του. Εκείνος δηλαδή που διέσυρε την ΑΕΚ 4-1 μέσα στο ΟΑΚΑ, με το τελικό αποτέλεσμα να τον αδικεί κιόλας, αφού μπορούσε να πιάσει και υψηλότερο σκορ, να γράψει ιστορία! Ήταν τόσο καλοί οι νικητές και σε τέτοια τραγική μέρα ο «Δικέφαλος», που όσα ακόμα γκολ και να έμπαιναν δεν θα εξέπλητταν κανέναν».

Score (Ηλίας Τομαράς): «Έψαχνα από την Κυριακή το βράδυ να βρω έστω μια δικαιολογία να κοροϊδέψω τον ευατό μου για την τραγωδία στο ΟΑΚΑ αλλά ομολογώ ότι δεν τα κατάφερα. Τέσσερα από τον Παναθηναϊκό... Από την ομάδα που είχε να σε κερδίσει εντός έδρας από το 199, μια χιλιετία πριν δηλαδή. (...). Το πρόγραμμα αυτής της χρονιάς ήταν κομμένο και ραμμένο για καταστροφή και η ΑΕΚ οδηγήθηκε σε αυτήν σαν πρόβατο στη σφαγή. Δεν προστατεύθηκε, δεν ενισχύθηκε και στο τέλος κατάρρευσε μπροστά στο Νίνη. Ότι άρχισε ωραία, τελειώνει με πόνο, με σκυμμένα κεφάλια και βουρκωμένα μάτια να ψάχνουν τους λόγους».

ΦΩΣ (Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης): «Η επιβολή του Παναθηναϊκού ήταν ολική, κυριαρχική, αποθεωτική. Όσο και αν είναι ίδιον της ΑΕΚ «να ανασταίνει» την πλειονότητα των αντιπάλων της (ιδέ, ακόμα και Ηρακλή...), οι «πράσινοι» ήταν μεγαλείο. Πράγματι ευνοήθηκαν «σκανδαλωδώς» - κατά την έκφραση- μέσα στο 8λεπτο και στις δυο πρώτες επιθέσεις του. Αυτό το αστραπιαίο σκοράρισμα έλιωσε και το πιο μικροσκοπικό υπόλειμμα από την θρυψαλιασμένη ψυχολογία της ΑΕΚ, για την οποία δεν πρέπει να παραβλεφθεί και το θέμα με το διαζύγιο- Ίλια Ίβιτς και δεδομένου, ότι ο αδελφός του καθόταν στον πάγκο, έστω μόνιμα παροπλισμένος από τον Σέρα».

Πρωταθλητής (Διονύσης Γκουτζούρης): «Στο ΟΑΚΑ και όχι στην Πάτρα κάηκε ο φετινός καρνάβαλος. Είχε χρώμα «κιτρινόμαυρο» και ταυτότητα ισπανικό. Ήταν η ΑΕΚ του Λορένσο Σέρα Φερέρ που σέρβιρε στους φιλάθλους της μία από τις μεγαλύτερες εντός έδρας ήττες της ιστορίας της. Δεν ήταν, βέβαια, μόνο η ΑΕΚ τραγική στο κυριακάτικο παιχνίδι, αλλά ήταν και ο Παναθηναϊκός σε εξαιρετική μέρα.

0 σχόλια αφήστε και το δικό σας: