Πώς αποφεύγεται η λογοκρισία στο internet

Αν και πριν από μερικά χρονιά υπολογιζόταν ότι τα κράτη δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν τις επικοινωνίες διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα από την πρωτοβουλία OpenNet περισσότερες από 25 χώρες συμμετέχουν τώρα στις πρακτικές λογοκρισίας στο διαδικτύου. Αυτές με τις πιο κυρίαρχες πολιτικές φιλτραρίσματος ,έχουν βρεθεί να εμποδίζουν συνήθως την πρόσβαση των χρηστών στις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις ειδήσεις, blogs, και τις υπηρεσίες ιστού που προκαλούν το status quo, ή κρίνονται απειλητικές και ανεπιθύμητες. Άλλοι εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιεκτικότητας στο διαδίκτυο, ή κατά διαστήματα σε συγκεκριμένους ιστοχώρους και υπηρεσίες δικτύων τα οποία διαστήματα συμπίπτουν ( άραγε τυχαία;) με τα στρατηγικά γεγονότα, όπως εκλογές ή δημόσιες πορείες και αντιδράσεις.

Μπορεί κάποιοι από εσάς να μην το έχετε ακούσει για πρώτη φορά και κάποιοι άλλοι να νομίζετε ότι ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία. Αλήθεια όμως πως θα νιώθατε αν κάνατε μια ώρα βόλτα στο δάσος και ενώ όλος ο κόσμος κυκλοφορούσε ελεύθερα, εσάς σας έκλειναν με συρματόπλεγμα την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του; Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να καταλάβει κάποιος τι αποκλεισμό μπορεί να υφίστανται οι χρήστες από χώρες όπως η Κίνα , το Ιράν και οι Η.Π.Α..

Στην Κίνα, η κυβέρνηση ελέγχει την πρόσβαση στο περιεχόμενο του διαδικτύου και της on-line έκδοσης με έναν συνδυασμό τεχνικών φιλτραρίσματος και εκτενών κανονισμών και οδηγιών. Το τεχνικό φιλτράρισμα εφαρμόζεται πρώτιστα σε εθνικό επίπεδο, με τα αιτήματα για πληροφορίες χρηστών , για τις απαγορευμένες διευθύνσεις, για τις λέξεις κλειδιά και πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP). Στο Ιράν δεν υπάρχει κανένα σύστημα για φιλτράρισμα σε εθνικό επίπεδο . Αντ' αυτού, οι φορείς παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της λογοκρισίας μετά από τις ρητές οδηγίες που ορίζονται από το κράτος.

Θα μου πείτε τώρα γιατί σας ζαλίζω με όλα αυτά τα παραπάνω. Το θέμα είναι ότι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση με την ελευθερία που έχουν αποκτήσει οι bloggers , που επηρεάζουν καταστάσεις, διαμορφώνουν κλίμα και ίσως σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και συνειδήσεις , δεν ξερώ για ποσό καιρό ακόμα το ίντερνετ ή το διαδίκτυο καλύτερα θα παραμένει ελεύθερο και χωρίς λογοκρισία. Βλέπετε η δημοκρατία πολλές φορές ενοχλεί, παρά τα όσα επαίρονται όλοι οι «πραίτορες» της. Τυχαία λοιπόν σήμερα καθώς διάβαζα την διεθνή σελίδα των δημοσιογράφων Ijnet έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αναφέρει το πώς μπορούμε να παρακάμψουμε την λογοκρισία στο διαδίκτυο αν κάποια στιγμή βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Το αρχείο είναι σε μορφή pdf και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Είναι μια πολύ καλή έρευνα που αναφέρει το πρόβλημα και πολλές λύσεις. Πρόταση μου να το κατεβάσετε , να το εκτυπώσετε και να το φυλάξετε στην βιβλιοθήκη σας. Αχρείαστο να ‘ναι …

0 σχόλια αφήστε και το δικό σας: